roadslesstraveled.blogg.se

DAG 11: WISCONSIN (Stockholm & Madison)

Publicerad 2018-05-19 06:09:00 i 2018 Chicago & the Midwest, Allmänt, I utvandrarnas fotspår,

I utvandrarnas fotspår 2018. I regi av Jämshögs folkhögskola. Dag 11. Näst sista dagen. Plats: Minneapolis, Minnesota, United States of America. Kursledare: Martin & Anders. Antal kursdeltagare: 16.

"That was Wisconsin
that was yesterday

Now I have nothing that I can keep
'Cause every place I go
I take another place with me
Love is love's critique"

/ Wisconsin, Bon Iver


Rise and shine! Idag steg vi upp med tuppen och åt en osedvanligt tidig frukost. Vi hade nämligen en lång väg att färdas idag. 468 kilometer från Minneapolis, Minnesota till Madison, Wisconsin. Idag lämnade vi svenskbygderna och rent mentalt påbörjade vår färd hem till fäderneslandet. Så känns det i alla fall, för i morgon eftermiddag går flyget tillbaka till Sverige från Chicagos flygplats O'Hare och Madison blir en mellanlandning inför hemfärden. Vi vill dock få ut någonting rejält av även denna dag, dag 11, därav vår tidiga avfärd från hotellet Millenium, där vi spenderat tre trivsamma nätter. 

Idag var också dagen när vi tyvärr behövde säga adjö till tre av våra reskamrater. Sven, Kerstin och Bo stannar i Minneapolis och fortsätter sin resa på enskilda håll. Tack för allt, underbara ni! "It's been a pleasure having you!" Så avskedskommitén som vinkade adjö till oss vid 09.00-snåret bestod av tre personer, och så var vi bara 15...AvskedskommiténMinneapolis, MinnesotaPrescott, WisconsinMaiden Rock, WisconsinMartin blickar ut över The Mighty Mississippi (här även kallad Lake Pepin)

"Mississippi River railroad track
Want to go to Memphis
get my baby back

Walking down the highway
Thumbing down the road
Got to get there
How I don't know"

/ Mississippi River, JJ CaleEtt antal av oss har ju redan varit i Wisconsin då vi i Taylors Falls knatade över bron till Wisconsin-sidan. Vi hade inte jättestora förväntningar på lilla Stockholm utmed Mississippi-floden, men det visade sig vara en mycket charmig, om än luggsliten, stad med ett antal gallerier, antikaffärer och det underbara Stockholm Pie & General Store (Wisconsin made). Här drack vi kaffe och åt mumsig paj medans innehavaren berättade om sin lilla stad.Stockholm, WisconsinStockholm Pie & General Store, Stockholm, WisconsinLisbeth & EvaIngrid och Jimmy med caféföreståndarenSen var det dags att tugga mil. Vår chaufför Cedric fick verkligen bekänna färg idag. Kilometer efter kilometer utmed Mississippiflodens östra och sedan västra strand innan vi korsade floden vid La Crosse och körde österut mot delstatens huvudstad Madison. Timmarna i bussen slogs ihjäl med ett för ändamålet specialkomponerat musik-quiz med anknytning till de platser vi besökt under vår resa.Pepin, WisconsinWabasha, MinnesotaNelson, WisconsinKellogg, MinnesotaWinona, MinnesotaOnalaska, WisconsinMadison, Wisconsin, finns alltid med i toppen av listor som utser de amerikanska städer med högst levnadsstandard. Det var mycket riktigt en vacker liten storstad. Cirka 200 000 människor, ett enormt vackert delstatsparlament och en mysig stadskärna utformad som ett spindelnät inklämt mellan sjöarna Monona och Mendota. Ville man ha en utmaning kunde man leta efter alla 85 "Buckies", grävlings-statyer i olika utstyrslar som är utställda runt om i staden. Wisconsin är ju grävlings-staten, Badger State.Madison, WisconsinMartin och en "Buckie"Monona Terrace, Madison, WisconsinWisconsin State CapitolEftersom det var vår sista kväll tillsammans bestämde vi oss för att ha ett knytkalas på hotellet ikväll, istället för att splittras på olika restauranger inne i staden. Vi åkte i gemensam trupp till Walmart och inhandlade kvällsmaten, samtidigt som vi också fick ett studiebesök på en amerikansk kultur-institution. Två flugor i en smäll! Många av våra deltagare var nog en aning chockade av storleken på ett Walmart Superstore. Det är liksom alldeles fantastiskt och fullständigt fasansfullt på en och samma gång. Det finns precis allt man kan tänka sig och lite till. Från leksaker till gevär, från grönsaker till borrmaskiner, från trädgårdsmöbler till kameror, från kanoter till friterad kyckling.Walmart Superstore, Monona, Wisconsin
 
Det blev ett underbart trevligt knytkalas i lobbyn till Holiday Inn Express & Suites. Kanske tyckte hotellpersonalen och eventuella andra hotellgäster att de där svenskarna var lite konstiga, men det fick må vara hänt. Lite vemodigt är det allt att vi imorgon ska skiljas åt. Det har varit en ynnerst att få umgås med detta fantastiska gäng i dagarna tolv. Bo, Pia, Leif, Åke, Eva, Lisbeth, Erica, Åsa, Göran, Gunnel, Keit, Håkan, Kerstin, Sven, Jimmy & Ingrid. Vi bockar och bugar i djup tacksamhet. Tänkt att vi har fått betalt för det här! Hur sjukt är inte det?Vi har precis av våra deltagare dubbats till legitimerade reseledare I Utvandrarnas fotspår. En fin stund!
 
Dagens körsträcka: Minneapolis - Stockholm - Madison: 468 kilometer (291 miles)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela